LafargeHolcim Foundation Knowledge Turntable for Sustainable Construction
Media

Publications

Projects

IUCN Conservation Centre in Gland, Switzerland
IUCN Conservation Centre in Gland, Switzerland

Summary

IUCN insisted that the Conservation Centre be designed and constructed to meet the highest standards of sustainability – of course fitting for an organization committed to the protection of nature. The IUCN Conservation Centre uses only 20 percent of the electricity consumed by a conventional building of its size and creates an exceptional indoor atmosphere that promotes social integrity and interaction.

An overriding principle applied throughout the building is economy of means, achieved through lean design, “skin-and-bones” architecture, multifunctional building elements, and functional synergy where combined effects achieve better economic and ecological performance.

The IUCN Conservation Centre illustrates how progressive ideas about energy use within buildings can be implemented. Advancing the notion of green building, it distinguishes between energy consumption and emissions. With zero-emission energy sources, the emphasis shifted from energy efficiency at any cost towards achieving a higher level of architectural quality, placing greater attention on daylighting and high-quality furniture and fittings throughout interior spaces.

***

Product Information
102 pages
53 Illustrations (colored)
14.8 cm x 21.0 cm
Paperback
Language: English

ISBN: 978-3-7266-0095-2

Download For Free

Buy Printed Version

Price: USD 10.00

Go to shop
About This Book
Book Announcement
IUCN Conservation Centre in Gland, Switzerland
IUCN Conservation Centre in Gland, Switzerland

On June 4, 2010, IUCN, International Union for Conservation of Nature, opened its new Conservation Centre in Gland, Switzerland, one of the…

Similar Publications
LafargeHolcim Foundation