LafargeHolcim Foundation Knowledge Turntable for Sustainable Construction
Media

Article

Regional Jury Report – Europe – Mix-City

Drawing of the existing situation. The Upsite tower, the offices for Brussels and Flemish …
Drawing of the existing situation. The Upsite tower, the offices for Brussels and Flemish administration, Tour & Taxis, the current and future parks, etc.: this is a diverse and vibrant zone in full development. The Inter-Beton site is on the intersection of two different axes, and can become a landmark, partly industry, partly accessible to all, contributing to a truly mixed Canal Zone for all to enjoy and use. In conclusion: “A good city has industry” – and everything else!

Facing the challenge of losing its industrial and economic base and acknowledging the fact that newly developed urban neighborhoods were gradually encroaching on industrial facilities, the municipality of Brussels initiated studies of how best to address the question at hand. Case in point is the project to integrate an existing concrete mixing facility within what had become one of the city’s most dynamic and culturally diverse areas. The project offers an alternative to standard contemporary approaches, suggesting to keep the mixing facility on site rather than relocating it to the city’s edges, while adding a range of functions – both public spaces as well as privately funded workspaces – to densify the site.

In addition to the project’s overall strategy, the jury appreciated the range of architectural moves, which give credence to the ambition to combine what at first sight might have seemed improbable, namely, the literal co-habitation of otherwise incompatible functions. The jury acknowledged in particular three specific measures: first, the introduction of a wall made of interlocking precast blocks produced from recycled concrete to encapsulate the facility from its surroundings; second the introduction of a canopy with public functions suspended over the work area to control sound and dust from the mixing process; and third, the establishment of an urban public connection from the city to the existing canal just below the canopy’s cantilever. All in all, the jury applauded the project’s underlying vision as well as the author’s ability to transform an otherwise inauspicious industrial facility into a promising piece of architecture – part and parcel of Brussels’s vibrant mix-city.

Last Updated: June 03, 2017
Article Details
Location
Lausanne, Switzerland
Related Information
Related Project
Mix-City in Belgium
Mix-City in Belgium

Mix-City: Project for the integration of an existing concrete mixing facility in an industrial neighborhood of Brussels in Belgium, mixing...

LafargeHolcim Foundation
 
     

Search Help

Our website search engine covers the web pages including project descriptions and expert profiles, PDFs, images and videos on the LafargeHolcim Foundation website. To improve your search results, here are some tips:

Basic search

Our search defaults to term-pairing AND. If you search sustainable construction - then the search engine will look for any items containing sustainable AND construction

Union

photovoltaic OR solar

Looks for either word

Nesting

(clay OR mud) AND (school OR university)

Combine alternative terms for more specific searching

Subtraction

geothermal -heating

Excludes a term from results, automatically ANDs other terms listed

Phrases

"zero carbon"

Use quotation marks to search for a specific phrase or combination

Wildcards (one or more characters)

archit*

Asterisk (*) matches any word or phrase - so archit* will find architect, architecture, architectural as well as architrave