LafargeHolcim Foundation Knowledge Turntable for Sustainable Construction
Media

Article

Een wedstrijd van 2 miljoen dollar rond duurzaam bouwen gaat van start

Een wedstrijd van 2 miljoen dollar rond duurzaam bouwen gaat van start

LafargeHolcim Awards is wereldwijd de grootste wedstrijd op het vlak van duurzaam bouwen. De wedstrijd richt zich op de belangrijke projecten van professionals en op gewaagde ideeën die resulteren uit de Next Generation, die oplossingen op het vlak van duurzaam bouwen combineren met uitmuntendheid in de architectuur. De westrijd, een initiatief van de LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction, mikt op ideeën die het grootste potentieel belichamen om in te spelen op de uitdagingen van vandaag tegen de achtergrond van de toenemende verstedelijking en om de leefkwaliteit te verbeteren.

De online inschrijving voor de wedstrijd staat open voor projecten en concepten in de volgende deelgebieden: architectuur, landschapsarchitectuur, stadsdesign, planning, technologie, burgerlijke bouwkunde en materiaalkunde. Aan de wedstrijd is een prijs van 2 miljoen dollar verbonden . De inschrijvingen worden afgesloten op 21 maart 2017. 

De belangrijkste categorie van de wedstrijd staat open voor architecten, planners, ingenieurs, studenten in de verwante disciplines, projecthouders, constructeurs en bouwbedrijven die duurzame oplossingen aanbieden voor de technologische, ecologische, sociaal-economische en culturele uitdagingen in het bouwverhaal van vandaag. De projecten moeten een gevorderd stadium van ontwerp hebben bereikt, een grote kans van uitvoerbaarheid hebben en de bouw ervan mag niet begonnen zijn vóór 4 juli 2016.

De deelnemers, tot en met de leeftijd van 30 jaar, mogen in het kader van de wedstrijd visionaire concepten en gewaagde ideeën indienen, ongeacht de graad van waarschijnlijkheid dat het project effectief wordt uitgevoerd. De categorie Next Generation speurt immers specifiek naar vernieuwende oplossingen van studenten en jonge professionals.

De wedstrijd is opgedeeld in vijf geografische regio's, elk met een eigen jury van gerenommeerde specialisten. De projecten worden geëvalueerd volgens de regio waarin ze zullen worden gerealiseerd en gemeten aan de hand van vijf "sleutelcriteria" die gerelateerd zijn aan duurzaam bouwen en waarmee een project wordt beoordeeld vanuit een holistisch perspectief en met de hele levensduur als uitgangspunt. De criteria zijn: innovatie en overdraagbaarheid; de ethische normen en de maatschappelijke inclusie; de hulpmiddelen en de ecologische performance; de economische leefbaarheid en de compatibiliteit; en de impact van de context en esthetiek. De jury's staan onder leiding van Harry Gugger (voor de regio Europa), Ray Cole (Noord-Amerika), Angelo Bucci (Latijns-Amerika), Nagwa Sherif (Midden-Oosten en Afrika) en Donald Bates (Zuidoost-Azië).

De winnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens een reeks van vijf opeenvolgende plechtigheden die gepland zijn in de tweede jaarhelft van 2017. De winnaars kwalificeren zich automatisch voor de wereldwedstrijd van 2018.

De deelname aan de wedstrijd is gratis en gebeurt in het Engels via een webformulier waarin er informatie wordt opgevraagd over de auteur, een synopsis van het project, de technische details, alsook foto's of illustraties van het project. Een volwaardige gids op www.lafargeholcim-awards.org licht stap per stap de evaluatiecriteria toe en geeft richtlijnen over de manier waarop men een inschrijving kan voorbereiden.

Ondersteuning van wereldwijd gerenommeerde technische universiteiten

LafargeHolcim Awards verloopt in partnerschap met enkele wereldwijd toonaangevende technische universiteiten. De Ecole polytechnique fédérale (ETH in Zurich en EPFL in Lausanne) leidt het academisch comité van de LafargeHolcim Foundation. De andere aangesloten universiteiten zijn: American University of Beirut (AUB) in Libanon; American University of Cairo (AUC) in Egypte; École Supérieure d’Architecture de Casablanca (EAC) in Marokko; Indian Institute of Technology (IIT Bombay) in Mumbai, India; Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge, Verenigde Staten van Amerika; Tongji University (TJU) in Shanghai, China; Tsinghua University (THU) in Peking, China; Universidad Iberoamericana (IBERO) in Mexico City, Mexico; Universidade de São Paulo (USP) in Brazilië; University of British Columbia, in Vancouver, Canada; University of Melbourne in Australië; en University of the Witwatersrand (Wits) in Johannesburg, Zuid-Afrika.

LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction

Sinds 2003 probeert de Stichting het verhaal van het duurzaam bouwen te doen evolueren via internationale wedstrijden, universitaire forums en publicaties. De Stichting wordt ondersteund door LafargeHolcim, een wereldleider in de sector van de bouwmaterialen, maar distantieert zich van de commerciële belangen.

Last Updated: July 04, 2016
Article Details
Location
Zurich, Switzerland
LafargeHolcim Foundation
 
     

Search Help

Our website search engine covers the web pages including project descriptions and expert profiles, PDFs, images and videos on the LafargeHolcim Foundation website. To improve your search results, here are some tips:

Basic search

Our search defaults to term-pairing AND. If you search sustainable construction - then the search engine will look for any items containing sustainable AND construction

Union

photovoltaic OR solar

Looks for either word

Nesting

(clay OR mud) AND (school OR university)

Combine alternative terms for more specific searching

Subtraction

geothermal -heating

Excludes a term from results, automatically ANDs other terms listed

Phrases

"zero carbon"

Use quotation marks to search for a specific phrase or combination

Wildcards (one or more characters)

archit*

Asterisk (*) matches any word or phrase - so archit* will find architect, architecture, architectural as well as architrave