LafargeHolcim Foundation Prize Winning Projects in Sustainable Construction
Projects

Project Summary

Vertical Restructuring

High-rise tower rehabilitation

The project revisits a 1970s high-rise in the center of Nantes suffering from the problematic modernist creed of functional separation, which prevents the structure from being integrated into the urban fabric.

The scheme aims to transform the existing structure into a “vertical city”, filled with multiple activities. The proposed design deploys public space as a means to link the existing cityscape with the new public spaces of the tower.

Project Timeline

Expand all Collapse all
 
Proposing an understanding of architecture enriched by multifunctional relationships
 
 
“Next Generation” prize to a high-rise tower rehabilitation
 
“A process of transformation rather than erasure” – Holcim Awards Jury
 
Project Entry 2014 Europe
Project Details
Location
Nantes, France
Authors
Grégoire Arthuis
Main Author
Grégoire Arthuis
Prizes
Awards
"Next Generation" 5th prize 2014
Europe
Related topics
Related Information
Video
“Sustainability? Playing with the existing structure"
“Sustainability? Playing with the existing structure"

Grégoire Arthuis thinks that consideration of existing structures and environmental performance are the starting points …

LafargeHolcim Foundation