LafargeHolcim Foundation International Examples of Sustainable Construction
»
Next Project

PROJECT SUMMARY

Panda-Watching

Historic village reconstruction

The design proposes a post-earthquake reconstruction of Xueshan, Sichuan, a historic village known as the hometown of the panda in China. Focusing on the unique local characteristics of the site, the project uses bamboo as the main building material and revives traditional construction techniques. Approximately 50 houses will be rebuilt and a small number of new structures erected, including a hotel, panda museum, memorial hall and raised platforms for panda watching. 

Project Timeline

Expand all Collapse all
 
Holcim Awards – Your Choice – 1st prize winner
 
Intelligently referring to tradition while acknowledging the present
 
“Sustainability? The balance between development and preservation” – Zhe Peng
 
Top “Next Generation” prize to project in China
 
“A subtle balance between ‘the old’ and ‘the new’” – Holcim Awards Jury
 
Project Entry 2014 for Asia Pacific
Next Project
SRIBS Minimal Energy Link House
SRIBS Minimal Energy Link House

Shanghai, China

Greening the Infrastructure at Benny Farm
Greening the Infrastructure at Benny Farm

Montréal, Canada

Alternative Economy City in the Ex-Slaughterhouse
Alternative Economy City in the Ex-Slaughterhouse

Rome, Italy

Design for a Clan Settlement's Regeneration
Design for a Clan Settlement's Regeneration

Hangzhou, China

Culturally-responsive urban village
Culturally-responsive urban village

Belgrade, Serbia

European Institute of Artistic Investigations
European Institute of Artistic Investigations

Lisbon, Portugal

Concrete Substrates for Accelerated Coral Restoration
Concrete Substrates for Accelerated Coral Restoration

Cagayan de Oro, Philippines

Self-sufficient rural community
Self-sufficient rural community

Paimio, Finland

Production and ecological cluster
Production and ecological cluster

New Haven, United Kingdom

Temporary urban extension in a former landfill
Temporary urban extension in a former landfill

Maribor, Slovenia

Project Details
Location
Xueshan, China
Authors
Zhe Peng
MAIN AUTHOR
Zhe Peng
Harvard University, Graduate School of Design (GSD), USA
Zhenru Zhou
FURTHER AUTHORS
Zhenru Zhou
Princeton University, USA
Prizes
Awards
"Next Generation" 1st prize 2014
Asia Pacific
RELATED INFORMATION
VIDEO
“Sustainability? The balance between development and preservation” – Zhe Peng
“Sustainability? The balance between development and preservation” – Zhe Peng

Zhe Peng from the Graduate School of Design (GSD) at Harvard University says his “Next Generation” 1st prize-winning …